fbpx

Kleurtemperatuur (kelvin) en lichtkleur

Gepubliceerd op: 10-04-2018 | Laatst aangepast op: 16-09-2019

Kleurtemperatuur en lichtkleur zijn twee verschillende termen die veel met elkaar te maken hebben. Dit is niet altijd gemakkelijk aangezien deze twee termen vaak door elkaar gebruikt worden. Door middel van deze pagina willen wij duidelijkheid scheppen over de betekenis van deze twee termen en waar u op moet letten bij de aanschaf van LED verlichting.

Lichtkleur

Lichtkleur is zoals de term al doet vermoeden, de kleur van het licht. Hoewel deze kleuren op veel verschillende manieren aangeduid kunnen worden (Hexadecimaal, RGB, CYMK), word het meestal simpel gehouden door de kleurnaam weer te geven (rood, blauw, groen). Bij LED verlichting is het zelfs vaak zo dat men spreekt over RGB-verlichting (Rood, Groen, Blauw), hiermee word bedoeld dat alle kleuren uit het zichtbare lichtspectrum weergegeven kunnen worden. Afhankelijk van de type lamp is deze dan vaak te veranderen door middel van een afstandsbediening, knop of programma.

Deze RGB verlichting bevat bevat vaak drie verschillende LED diodes, namelijk voor de kleuren rood, groen en blauw een diode. Met deze drie diodes is men dan in staat om alle verschillende kleuren van het zichtbare licht te produceren, zoals in de afbeelding hiernaast te zien is. Het verschil in sterkte waarmee elke diode straalt bepaald dan de kleur die wij waarnemen. De combinatie van deze drie kleuren samen op dezelfde sterkte zorgt er dan weer voor dat er wit licht wordt geproduceerd.

Kleurtemperatuur

Kelvin wordt gebruikt om de kleurtemperatuur van een lichtbron aan te geven. Licht met een lage kleurtemperatuur wordt als “warmer” ervaren dan licht met een hoge kleurtemperatuur. De onderstaande afbeelding laat enkele praktische voorbeelden zien met de daarbij horende lichttemperatuur uitgedrukt in Kelvin (K). Onze LED verlichting is te verkrijgen tussen 2700K en 6500K.

2700K
6500K

Warm wit – 3000K

3000K

Wordt over het algemeen als sfeervol bevonden. Verlichting met deze licht temperatuur is zeer geschikt om uw ruimtes sfeervol en toch goed te verlichten. Kortom; Een uitstekende keuze voor diverse ruimtes. Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere regelmatig geadviseerd wordt:

 1. Horeca
 2. Entree
 3. Winkels
 4. Kleedkamers

Neutraal wit – 4000K

4000K

Verlichting met deze lichttemperatuur geeft een neutrale kleur verlichting en is zeer geschikt voor diverse werkruimtes. Dit type verlichting zit precies tussen kunst- en daglicht kleur in, en is daardoor zeer divers te gebruiken. Kortom; Een goede keus voor bijna alle ruimtes. Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere regelmatig geadviseerd wordt:

 1. Werkplaatsen
 2. Keukens
 3. Scholen
 4. Kantoren

Daglicht wit – 6000K

6000K

Deze lichtkleur is uitstekend voor de belichting in ruimtes waar het licht erg helder en goed moet zijn. Zeker in medische ruimtes waar zeer precies gewerkt dient te worden, is het belangrijk dat deze goed verlicht is. Bovendien is dit minder vermoeiend voor de ogen. Dit paneel benaderd het best de daglichtkleur en dat geeft ook weer een positieve energie aan u als mens. Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere geadviseerd wordt:

 1. Laboratorium
 2. Ziekenhuizen
 3. Tandartspraktijken
 4. Kledingwinkel
 5. Auto Showrooms
 6. Bedrijfshallen / Magazijnen
 7. Industriële doeleinden

Betaalmethoden: Ideal betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Paypal betaalmogelijkheid Bancontact betaalmogelijkheid KBC/CBC betaalmogelijkheid Belfius Direct betaalmogelijkheid ING Home'Pay betaalmogelijkheid Klarna Pay later betaalmogelijkheid Bankoverschrijving betaalmogelijkheid
Bezorging: DHL bezorging Post NL bezorging DPD bezorging