fbpx

Hoe dim je LED verlichting?

Gepubliceerd op: 17-05-2018 | Laatst aangepast op: 02-09-2019

Bij het dimmen van LED-verlichting komt iets meer kijken dan het dimmen van traditionele verlichting. Het gebruik van een standaard dimmer is namelijk niet mogelijk. Bij het gebruik van een standaard dimmer kan de verlichting uit gaan, knipperen of zelfs volledig kapot gaan. Het is daarom van belang dat u goed kijkt naar de verlichting die u wilt en de dimmer die u daarbij nodig hebt.

Dimbare LED-verlichting

Het eerste punt waarmee u rekening moet houden is de dimbaarheid van de LED-verlichting zelf. U heeft namelijk een dimbare LED-lamp nodig. LED-verlichting is namelijk standaard niet dimbaar. Als u dus opzoek gaat naar nieuwe verlichting moet u hier rekening mee houden. Als het niet expliciet aangegeven staat dat een LED-lamp dimbaar is, dat kunt u het beste aannemen dat deze ook daadwerkelijk NIET dimbaar is.

230V LED-verlichting dimmen

Het dimmen van 230V LED-verlichting is standaard niet mogelijk tenzij anders vermeld. De (ingebouwde) drivers van de LED-verlichting verlagen het voltage van 230V naar de werkspanning van LED 12V. Dankzij deze verlaging in spanning is het vaak niet mogelijk om de LED-verlichting te dimmen. Mocht de LED-verlichting dimbaar zijn, dan zijn er te mogelijk heden voor het dimmen van de LED-verlichting. Dit zijn de zogenoemde “leading edge” of “fase aansnijding” en “trailing edge” of “fase afsnijding” dimmers.

230V fase aansnijding dimmers (leading edge)

Fase aansnijding dimmers maken gebruik van een spoel om LED-verlichting te dimmen. Dit is de oudste en goedkoopste techniek om LED-verlichting te dimmen. Bij fase aansnijding word er aan het begin van de wisselspanning fase een kleine onderbreking toegevoegd. Zoals op de afbeelding hiernaast goed te zien is. Met deze manier van dimmen gaat nauwelijks energie verloren.

LedLoket Fase Aansnijding – Leading Edge Dimmen

230V fase afsnijding dimmers (trailing edge)

Fase afsnijding dimmers maken geen gebruik van een spoel om LED-verlichting te dimmen. Ook anders dan bij fase aansnijding dimmers is de locatie van de onderbreking. Bij fase afsnijding dimmers word er aan het einde van de wisselspanning fase een onderbreking ingevoegd. Dit is op de afbeelding hiernaast goed te zien. Ook bij deze manier van dimmen gaat weinig energie verloren. Deze manier van dimmen is nieuwer dan fase aansnijding en zorgt ook voor minder geruis en werken het beste met elektronische trafo’s.

LedLoket Fase Afsnijding – Trailing Edge Dimmen

Het kiezen tussen deze twee typen dimmers kan lastig zijn, omdat sommige LED lampen beter werken op fase-afsnijdingsdimmers en de andere juist weer op fase-aansnijdingsdimmers. Vaak geven fabrikanten van LED lampen aan welk type het beste werkt.

Minimale belasting LED dimmer

LED dimmers kunnen een minimale belasting vereisen. Veel LED dimmers dimmen pas wanneer er minimaal 20 of 30 watt aan vermogen wordt aangesloten. Stel dat er vier LED lampen van ieder 3 watt (12 watt totaal) op een LED dimmer worden aangesloten, dan kan het zijn dat de lampen niet of slechts ten dele dimmen.

Meerdere LED lampen dimmen

Het vermogen van de LED dimmer is bepalend voor het aantal te dimmen LED lampen. Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen.

Dimmers van LedLoket:

Betaalmethoden: Ideal betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Paypal betaalmogelijkheid Bancontact betaalmogelijkheid KBC/CBC betaalmogelijkheid Belfius Direct betaalmogelijkheid ING Home'Pay betaalmogelijkheid Klarna Pay later betaalmogelijkheid Bankoverschrijving betaalmogelijkheid
Bezorging: DHL bezorging Post NL bezorging DPD bezorging