Hoe moet ik LED TL aansluiten?

10-04-2018

Hoe sluit je een LED TL armatuur aan?

Deze vraag wordt regelmatig aan ons gesteld. Een LED TL buis werkt namelijk anders dan een traditionele TL buis.

Het is redelijk eenvoudig om uw huidige / oude / traditionele TL armatuur geschikt te maken voor LED TL buizen. De meeste traditionele TL armaturen beschikken over een voorschakelapparaat (VSA) en een starter. Een VSA wordt gebruikt om een TL buis sneller en zonder flikkering op te starten. Dit wordt gedaan door middel van een elektrische of magnetische ballast. Een VSA en starter zijn bij LED TL buizen overbodig. Dit brengt extra besparing met zich mee. Een VSA en starter verbruiken extra energie, wat al snel tussen de 10% en de 20% van het totale energieverbruik is.

LET OP: Bij het ombouwen van TL armaturen vervalt het CE-keurmerk, hierdoor kunnen er problemen met verzekeraars ontstaan bij het vergoeden van eventuele schades. Wij zullen particulieren maar vooral bedrijven altijd aanraden om de “oude” TL armaturen te vervangen voor nieuwe LED TL armaturen.

LED-TL-armatuur-bak-T8-waterdicht-IP65-enkel-60cm-120cm-150cm-incl.-TL-buis- LED TL Buis 22W 120cm | Vervangt 58W | Basic serie | Eerste foto
Bekijk LED TL armaturen Bekijk LED TL Buizen

Werking van traditionele TL armaturen en traditionele TL buizen

Er zijn twee soorten traditionele TL armaturen. Het ene soort werkt met een magnetisch voorschakelapparaat (VSA) en met starter (afbeelding 1). De andere soort met een elektronisch voorschakelapparaat (VSA) en zonder starter (afbeelding 2). In deze afbeeldingen is te zien dat traditionele TL armaturen en TL buizen aan beide uiteinden worden gevoed en dus aan beide uiteinden aangesloten zijn op het netstroom.

TL armatuur met magnetische VSA TL armatuur met elektronische VSA

Werking van LED TL armaturen en LED TL buizen

LED TL Armaturen hebben 2 uiteindes, ook wel de ‘voetjes’ genoemd. Bij de traditionele TL Armaturen worden deze aan beide kanten gevoed met netstroom. LED TL Armaturen worden daarentegen aan één kant gevoed met 230v netstroom. Het andere voetje functioneert dan als ‘’dummy’’ om de TL buis op zijn plek te houden. De kant die gevoed wordt door met netstroom is te herkennen aan het volgende teken:

LED TL buizen moeten aan één kant gevoed worden en zijn dus aan één kant aangesloten op het netstroom van 230v (afbeelding 3). De zijde van de LED TL buis die aangesloten moet worden op het netstroom is te herkennen aan de sticker op het voetje. Op deze sticker staat een L of een N.

Draai vervolgens de LED TL op de juiste manier in het TL armatuur. Dit doe je door de kant van de TL buis waar de sticker op staat in de kant van het LED armatuur met het stroom teken te steken en deze vervolgens een kwartslag te draaien.

Wanneer een LED TL buis per ongeluk verkeerd om geplaatst wordt in het LED TL armatuur zal de aardlekschakelaar er waarschijnlijk uit springen. De LED TL buis is dan niet gelijk defect. Draai de LED TL buis andersom in het LED armatuur en schakel het stroom weer in. De LED buis moet nu goed branden.

LED TL buis, aan één zijde gevoed

LED TL armaturen en buizen eenvoudig online bestellen bij LedLoket

LedLoket levert ieder type LED TL armatuur en LED-buis om uw huidige verlichting te vervangen. De TL armaturen en buizen zijn in diverse lengtes verkrijgbaar. Zo hebben wij onder andere LED armaturen en buizen in de lengtes 150 cm, 120 cm en 60 cm in het assortiment.  Alle LED lampen zijn in diverse lichtkleuren te verkrijgen. De kleurtemperaturen lopen uiteen van 2700K (warm wit), 4000K (Naturel wit) en daglicht LED TL buizen van 6000K (daglicht wit).

U kunt kiezen uit diverse lengtes, zoals:

Voor alle LED TL armaturen heeft LedLoket ook de geschikte LED Buizen:

Is het mogelijk om LED TL buizen te plaatsen in “oude” TL armaturen?

Het is nu duidelijk geworden dat traditionele TL buizen aan twee zijdes gevoed worden door netstroom. LED TL buizen daarentegen worden aan een zijde gevoed worden door 230 volt netstroom. Het is echter wel mogelijk om nieuwe LED TL buizen te plaatsen in de oude / huidige TL armaturen. Dit is te realiseren door de traditionele TL armaturen om te bouwen of om RETROFIT LED TL buizen te plaatsen. Hieronder wordt verder uitgelegd welke stappen daarvoor doorlopen moeten worden en welke gevaren dit met zich meebrengt.

Het ombouwen van mijn huidige armatuur tot LED armatuur

Het is mogelijk om uw huidige armatuur om te bouwen zodat deze geschikt is voor het plaatsen van een LED TL armatuur. Het nadeel hiervan is dat bij het ombouwen van TL armaturen het CE-keurmerk vervalt. Er kunnen hierdoor problemen ontstaan bij de verzekeraars. Wanneer er eventuele schade ontstaat kan het voorkomen dat de verzekering deze schade niet vergoed. Ombouwen is altijd nog veiliger dan het plaatsen van retrofit LED TL buizen. Wanneer u voor zekerheid wilt gaan adviseren wij dan ook om altijd voor nieuwe LED TL armaturen te kiezen. Daarmee bespaart de uren die nodig zijn voor het ombouwen van de traditionele TL Armaturen, en is het daarmee in uw voordeel dat u nieuwe LED TL armaturen aanschaft.

Wanneer u LED TL buizen aanschaft en u nog de traditionele TL Armaturen in gebruik heeft, is het belangrijk om te weten dat deze NIET zonder aanpassing geplaatst kunnen worden. De oude TL Armaturen zullen aangepast moeten worden. Dit kan in 5 eenvoudige stappen. Via deze stappen is het voor iedereen mogelijk om oude armaturen om te bouwen.

BELANGRIJK: let erop dat de stroom ALTIJD is uitgeschakeld voordat u begint met het ombouwen van de armatuur!

Stap 1: Gebruik de juiste benodigdheden voor het ombouwen van de TL Armatuur

Voor het ombouwen van de TL Armatuur heeft u weinig gereedschap en bevestigingsmateriaal nodig. Het enigste wat u nodig heeft is:

• Een eenvoudige kniptang
  • Enkele verbindingsklemmen/ lasklemmen

Verbindingsklemmen dienen om 2 of meer elektriciteitsdraden met elkaar te verbinden. Deze kunt u naast uw nieuwe TL LED buizen op de site bestellen. Op deze manier kunt u uw armatuur goedkoop en netjes ombouwen.

Stap 2: Verwijderen van het VSA uit de oude TL Armatuur

Voordat de oude TL armaturen omgebouwd kunnen worden moeten de oude TL buizen gedemonteerd worden. Dit wordt simpel gedaan door de buizen een kwartslag te draaien en vervolgens uit de armatuur te halen. Deze buizen zijn van glas en kunnen daarom kapot vallen bij het demonteren, het is dus belangrijk dat u hier op let. Oude TL buizen bevatten milieugevaarlijke stoffen, zoals kwik, en behoren dus tot klein chemisch afval. Let u hierop bij het weggooien van oude TL verlichting.

Zoals te zien is op de afbeeldingen 1 en 2 werken de oude TL Armaturen met een VSA (voorschakelapparaat) en met een starter. Nieuwe LED TL buizen werken hier niet meer mee, het VSA en de starter worden hiermee overbodig en moeten losgekoppeld worden. Hiermee begint u aan het belangrijkste deel van het ombouwen van uw oude TL Armatuur. Ten eerste knipt u de draden aan beide zijdes van het voorschakelapparaat door met de kniptang, dit ziet u aangegeven met de rode kruizen op afbeelding 4. Doordat het LED TL verlichting geen gebruik maakt van de VSA bespaart u al snel 10% tot 20% van uw totale energieverbruik, en bespaart u ook geld op uw energierekening.

TL armatuur met doorgeknipte draden bij het VSA

Stap 3: het verwijderen van de starter uit de oude TL Armatuur

De volgende stap is het verwijderen van de starter uit armatuur. Dit werkt op dezelfde manier als het verwijderen van de VSA. Met de kniptang knipt u de draden aan beide zijdes van de starter door. Eén  kant van de fittingen kan volledig ontkoppelt worden, dit komt omdat de nieuw LED TL buis maar aan één kant gevoed moet worden met 230v netstroom. Zoals te zien is op afbeelding 5 heeft u nu 4 draden doorgeknipt.

TL armatuur met doorgeknipte draden bij het VSA en de starter

Stap 4: het aanpassen van de huidige bekabeling

Nu de draden doorgeknipt zijn is het van belang dat de huidige bekabeling aangepast wordt zodat de nieuwe LED TL buis aangesloten kan worden op de huidige armatuur. Zoals eerder vermeld is, is het maar aan één kant nodig dat de bekabeling aangesloten wordt. Zoals te zien is op afbeelding 3 loopt bij een LED TL buis de netstroom niet meer via de VSA en de starter maar enkel door de buis heen.

Stap 5: het aansluiten van de nieuwe bekabeling

De volgende stap is het aansluiten van de nieuwe bekabeling, dit doet u door de draden weer te verbinden door middel van de verbindingsklemmen. De draden moeten als volgt weer verbonden worden, zie ook het voorbeeld in afbeelding 6, de rode draden op deze afbeelding worden weggewerkt:

• De L draad die door de VSA loopt wordt overbodig, deze valt weg en kunt u netjes wegwerken zodat u deze vanuit het onderaanzicht niet meer ziet.
  • Echter moet de L draad natuurlijk wel aangesloten worden, anders kan de stroom niet meer circuleren. Sluit daarom de draad die eerst door de starter liep aan op de afgeknipte L draad.
  • De 2 draden die je dus aan elkaar koppelt zijn de doorgeknipte draad naar de VSA en de doorgeknipte draad naar de starter.

Wanneer u de bekabeling aan elkaar aangesloten hebt werkt u de overige bekabeling netjes weg, zo zijn deze niet meer te zien vanuit het onderaanzicht.

De nieuw bekabeling in de TL armatuur

Wanneer de oude TL armaturen omgebouwd en aangesloten op het netstroom zijn kunt u de nieuwe LED TL buizen plaatsen. Deze plaatst u in de armaturen door ze erin te klikken en een kwartslag te draaien. Let er hierbij op dat u de goede kant aansluit, deze kant kunt u herkennen aan de sticker op het voetje.

Het plaatsen van RETROFIT LED TL buizen in mijn huidige armaturen

Het is ook mogelijk om een TL buis te vervangen voor een LED TL buis zonder het huidige armatuur aan te passen. Dit kan door middel van RETROFIT TL BUIZEN. Deze buizen zijn rechtstreeks in “oude” armaturen plaatsen zonder uw armatuur om te bouwen. Vervolgens kan de huidige starter omgewisseld worden met de bijgeleverde LED starter.

Wanneer het bovenstaande wordt toegepast blijft het VSA en de condensator in werking. De condensator zorgt voor de powerfactor die een conventionele TL buis nodig heeft. Deze powerfactor verander dus niet als er een andere starter en LED TL buis wordt geplaatst. Het gevolg hiervan is dat er te veel stroom wordt doorgegeven aan de LED TL. Een LED TL lamp heeft namelijk veel minder stroom nodig dan een conventionele TL buis. Deze stroom zet zich in de kabels van het armatuur om in hitte. Daarnaast wordt er ook te veel stroom geleverd aan de LED TL buis. Hierdoor neemt de levensduur van de LED TL buis sterk af of kan deze zelfs weg smelten (zie afbeelding 5). Bovendien bespaard u WEINIG stroom bij het op deze manier plaatsen van LED buizen Het GROOTSTE GEVAAR is dat de bedrading in het armatuur (zie afbeelding 4) kan gaan smelten. In het ergste geval kan dit zelfs BRAND veroorzaken!

WAARSCHUWING:

Plaats NOOIT meer dan 10 RETROFIT LED TL buizen in conventionele TL armaturen die achter elkaar aangesloten zijn. En dus met één schakelaar worden bediend. De kans dat het onderstaande (zie afbeelding 4 en 5) gebeurd is dan vele malen groter. Dit komt omdat er zich steeds meer overtollig stroom ophoopt in de bedrading van de armaturen en in de LED lampen.

Voorbeeld smeulen van de kabels Voorbeeld verbranden LED TL buis Voorbeeld van bestaand armatuur met VSA en condensator.

Meer informatie over het aansluiten van een LED TL armatuur?

Bekijk dan de onderstaande video, hierin wordt in het kort uitgelegd hoe je een LED TL armatuur aansluit.