fbpx

Hoe moet ik LED TL aansluiten?

Gepubliceerd op: 10-04-2018 | Laatst aangepast op: 27-09-2019

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Een LED TL buis werkt namelijk anders dan een traditionele TL buis.

Het is redelijk eenvoudig om uw huidige / oude / traditionele TL armatuur geschikt te maken voor LED TL buizen. De meeste traditionele TL armaturen beschikken over een voorschakelapparaat (VSA) en een starter. Een VSA wordt gebruikt om een TL buis sneller en zonder flikkering op te starten. Dit wordt gedaan door middel van een elektrische of magnetische ballast. Een VSA en starter is bij LED TL buizen overbodig. Dit brengt extra besparing met zich mee. Een VSA en starter verbruiken al snel tussen de 10 en 18 Watt per TL buis.

LET OP: Bij het ombouwen van TL armaturen vervalt het CE-keurmerk, hierdoor kunnen verzekeraars moeilijk gaan doen bij het vergoeden van eventuele schades. Wij zullen particulieren maar vooral bedrijven altijd aanraden om de “oude” TL armaturen te vervangen voor nieuwe LED TL armaturen.

Werking van traditionele TL armaturen en traditionele TL buizen

Er zijn twee soorten traditionele TL armaturen. Het ene soort werkt met een magnetisch voorschakelapparaat (VSA) en met starter (afbeelding 1). De andere soort met een elektronisch voorschakelapparaat (VSA) en zonder starter (afbeelding 2). In deze afbeeldingen is te zien dat traditionele TL armaturen en TL buizen aan beide uiteinden worden gevoed en dus aan beide uiteinden aangesloten zijn op het netstroom.

Afbeelding 1 TL armatuur met magnetische VSA

Afbeelding 2 TL armatuur met elektronische VSA

Werking van LED TL armaturen en LED TL buizen

LED TL Armaturen worden op één van de twee voetjes, dus aan een kant, gevoed met 230v netstroom. Het andere voetje functioneert als “dummy” om de TL buis op zijn plek te houden. De kant van het LED TL armatuur dat gevoed wordt met netstroom is te herkennen aan het volgende teken:

LED TL buizen moeten aan één kant gevoed worden en zijn dus aan één kant aangesloten op het netstroom 230v (afbeelding 3). De zijde van de LED TL buis die aangesloten moet worden op het netstroom is te herkennen aan de sticker op het voetje. Op deze sticker staat een L of een N.

Draai vervolgens de LED TL op de juiste manier in het TL armatuur. Draai de kant van de TL buis met sticker in de kant van het LED armatuur met stroom teken.

Wanneer een LED TL buis per ongeluk verkeerd om geplaatst wordt in het LED TL armatuur zal de aardlekschakelaar er waarschijnlijk uit springen. De LED TL buis is dan niet gelijk defect. Draai de LED TL buis andersom in het LED armatuur en schakel het stroom weer in. De LED buis moet nu goed branden.

Afbeelding 3 LED TL buis, aan één zijde gevoed

Is het mogelijk om LED TL buizen te plaatsen in “oude” TL armaturen?

Het is nu duidelijk geworden dat traditionele TL buizen aan twee zijdes gevoed worden door netstroom. En dat LED TL buizen aan een zijde gevoed moeten door 230 volt netstroom. Het is echter wel mogelijk om nieuwe LED TL buizen te plaatsen in de oude / huidige TL armaturen. Dit is te realiseren door de traditionele TL armaturen om te bouwen of om RETROFIT LED TL buizen te plaatsen. Hieronder wordt weergegeven hoe dit te doen is en welke gevaren dit met zich meebrengt.

Het ombouwen van mijn huidige armatuur tot LED armatuur

Het is mogelijk om uw huidige armatuur om te bouwen zodat deze gelijk wordt aan een LED TL armatuur. Het nadeel hiervan is dat bij het ombouwen van TL armaturen het CE-keurmerk vervalt. Verzekeraars kunnen hierdoor moeilijk gaan doen bij het vergoeden van eventuele schade. Ombouwen is altijd nog veiliger dan het plaatsen van retrofit LED TL buizen. Wanneer u voor zekerheid wilt gaan kies dan altijd voor nieuwe LED TL armaturen. Als u de uren van het ombouwen rekent is het misschien beter dat u nieuwe LED TL armaturen aanschaft.

Ombouwen van uw huidige TL armaturen is eenvoudig. De inkomende draden van uw huidige armatuur moeten ontkoppeld worden voor de VSA en/of na de starter (zie afbeelding 1 en 2). Vervolgens kunnen de VSA, eventueel aanwezige starter en draden uit het armatuur verwijderd worden. De laatste stap is de ontkoppelde draden, die voor de VSA en/of na de starter zaten, rechtstreeks aansluiten op één kant (voetje) van het armatuur. De andere kant van het TL armatuur fungeert nu als “dummy” om de TL buis op zijn plek te houden. Doordat het armatuur nu aan één kant de LED TL voed is deze in theorie gelijk aan een nieuw LED TL armatuur. De lamp wordt dus op de manier gevoed zoals te zien is in afbeelding 3.

Wanneer de oude TL armaturen omgebouwd en aangesloten op het netstroom zijn kunt u de nieuwe LED TL buizen plaatsen.

Het plaatsen van RETROFIT LED TL buizen in mijn huidige armaturen

Het is ook mogelijk om een TL buis te vervangen voor een LED TL buis zonder het huidige armatuur aan te passen. Dit kan door middel van RETROFIT TL BUIZEN. Deze buizen zijn rechtstreeks in “oude” armaturen plaatsen zonder uw armatuur om te bouwen. Vervolgens kan de huidige starter omgewisseld worden met de bijgeleverde LED starter.

Wanneer het bovenstaande wordt toegepast blijft het VSA en de condensator in werking. De condensator zorgt voor de powerfactor die een conventionele TL buis nodig heeft. Deze powerfactor verander dus niet als er een andere starter en LED TL buis wordt geplaatst. Het gevolg hiervan is dat er te veel stroom wordt doorgegeven aan de LED TL. Een LED TL lamp heeft namelijk veel minder stroom nodig dan een conventionele TL buis. Deze stroom zet zich in de kabels van het armatuur om in hitte. Daarnaast wordt er ook te veel stroom geleverd aan de LED TL buis. Hierdoor neemt de levensduur van de LED TL buis sterk af of kan deze zelfs weg smelten (zie afbeelding 5). Bovendien bespaard u WEINIG stroom bij het op deze manier plaatsen van LED buizen Het GROOTSTE GEVAAR is dat de bedrading in het armatuur (zie afbeelding 4) kan gaan smelten. In het ergste geval kan dit zelfs BRAND veroorzaken!

WAARSCHUWING:

Plaats NOOIT meer dan 10 RETROFIT LED TL buizen in conventionele TL armaturen die achter elkaar aangesloten zijn. En dus met één schakelaar worden bediend. De kans dat het onderstaande (zie afbeelding 4 en 5) gebeurd is dan vele malen groter. Dit komt omdat er zich steeds meer overtollig stroom ophoopt in de bedrading van de armaturen en in de LED lampen.

Voorbeeld van bestaand armatuur met VSA en condensator.

Afbeelding 6 Voorbeeld van een conventioneel TL armatuur

Betaalmethoden: Ideal betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Paypal betaalmogelijkheid Bancontact betaalmogelijkheid KBC/CBC betaalmogelijkheid Belfius Direct betaalmogelijkheid ING Home'Pay betaalmogelijkheid Klarna Pay later betaalmogelijkheid Bankoverschrijving betaalmogelijkheid
Bezorging: DHL bezorging Post NL bezorging DPD bezorging