fbpx
Hoe moet ik LED TL aansluiten?
10 - 04 - 2018

Hoe vervang je TL-buizen met LED TL-buizen?

Deze vraag krijgen wij regelmatig te horen. Een LED TL-buis werkt namelijk anders dan een traditionele TL buis. Het is echter vrij eenvoudig om uw TL armatuur geschikt te maken voor LED TL-buizen, mits deze dezelfde fitting heeft.
De meeste traditionele TL-armaturen beschikken over een voorschakelapparaat (VSA). Een VSA wordt gebruikt om een TL-buis sneller en zonder flikkering op te starten, door middel van een elektrische of magnetische ballast. Een VSA of starter is bij LED TL buizen (die aan een kant gevoed worden) overbodig, tevens is dit ook een stuk voordeliger voor uw stroomrekening, een VSA verbruikt al snel tussen de 10-18 Watt per TL-buis.

LET OP: Bij het ombouwen van TL-armaturen vervalt het CE-keurmerk, hierdoor kunnen verzekeraars lastig gaan doen bij eventuele schades. Wij zullen dan ook altijd aanraden om de “oude” TL armaturen te vervangen voor nieuwe LED TL armaturen.

Zoals u hieronder op de foto kunt zien zijn traditionele TL-buizen aan beide uiteinden, via de Magnetische VSA (met starter) en een Electronische VSA (zonder starter) , aangesloten op het netstroom. “de nieuwste” LED TL buizen daarentegen worden aan één kant rechtstreeks aangesloten op het netstroom.

Tenzij u kiest voor RETROFIT TL BUIZEN, deze kunt u rechtstreeks in “oude” armaturen plaatsen zonder uw armatuur om te bouwen, u laat dus alles op zijn plek zitten en bouwt niks om. Het nadeel hiervan is voornamelijk een hoger gebruik door de VSA die blijft werken. (meer informatie onderaan)

TL aansluiting met een magnetische VSA.

Schakeling-TL Magnetisch

TL aansluiting met een electrische VSA.

Schakeling-TL Electrisch

Ombouwen armatuur

De draden van uw huidige “oude” armatuur zullen dan ook ontkoppeld moeten worden van de VSA en starter en rechtstreeks op één kant (voetje) van het armatuur moeten worden aangesloten. Met de andere kant van het TL armatuur wordt niks meer gedaan en functioneert alleen nog als een “dummy”, om de TL-buis op zijn plek te houden. (zie foto hieronder) 

Wanneer de oude TL armaturen zijn omgebouwd en aangesloten op het netstroom, kunt u de nieuwe LED TL buizen plaatsen.

Nieuwe aansluiting LED TL buis aan één kant: 

Schakeling TL 1 kant

LET OP:

De LED TL buizen worden dus ook aan één zijde gevoed, deze zijde kunt u herkennen aan een sticker op het voetje, op deze sticker staat een L of een N. Aan de zijde van de sticker wordt de LED TL Buis gevoed. Draai vervolgens de LED TL buis op de juiste manier in het TL armatuur en het werkt. Plaatst u de LED TL buis per ongeluk verkeerd om, dan zullen de stoppen er waarschijnlijk door gaan. De LED TL buis is dan nog niet gelijk defect. Draai de LED TL buis er andersom in en schakel het stroom weer in.

WAARSCHUWING:

  • Wanneer u besluit om meer dan 10 led buizen te plaatsen met starter dan dient er altijd te worden!! Wanneer u niet ombouwt kan onderstaande gebeuren.

 

Wanneer een armatuur niet wordt omgebouwd maar alleen een dummy starter wordt toegepast dan

blijft het VSA en de aanwezige condensator ook in werking met alle nadelige gevolgen van dien.

Een condensator zorgt voor een lage power factor hierdoor gaat het stroomverbruik omhoog met als

gevolg een vervuiling op het stroomnet en bedrading die gaat smelten door de hoge stroom die door

de bedrading loopt. (uiteindelijk heeft u dus helemaal geen besparing met uw LED TL buis die werkt op een LED starter)

Als een lichtlijn met tl verlichting niet geschikt gemaakt wordt voor het gebruik van led buizen is er na

verloop van tijd kans op grote onherstelbare schade aan het armatuur en of de LED buis.

Het TL armatuur dient dus geschikt te moeten worden gemaakt voor het gebruik van een LED buis.

Dit gebeurd door alle bestaande elektrische onderdelen zoals het VSA en condensatoren lost te

koppelen.

Voorbeeld van bestaand armatuur met VSA en condensator.

LedLoket is niet verantwoordelijk en kan niet aansprakelijk worden gesteld

 

Betaalmethoden: Ideal betaalmogelijkheid Maestro betaalmogelijkheid Visa betaalmogelijkheid Mastercard betaalmogelijkheid Paypal betaalmogelijkheid Bancontact betaalmogelijkheid
Bezorging: Post NL bezorging DPD bezorging DHL bezorging