fbpx

De voordelen van LED-verlichting

Gepubliceerd op: 17-05-2018 | Laatst aangepast op: 02-09-2019

Duurzame verlichting zoals LED verlichting heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele verlichting zoals een gloeilamp, spaarlamp of een tl buis. Toch twijfelen mensen vaak over de aanschaf van LED lampen. Dit komt met name door de op het eerste gezicht, hoge aanschafprijs. Het verschil in prijs word echter snel weer terugverdiend doordat de LED verlichting niet alleen zuiniger met elektriciteit omgaan, maar ook omdat ze langer meegaan en overal toepasbaar zijn. LED verlichting is namelijk ook uitermate geschikt als sfeerverlichting, tuin verlichting, kantoor verlichting en verlichting tijdens het werken.

Overzicht van de informatie op deze pagina

  1. Energiebesparing
  2. Efficientie
  3. Levensduur
  4. Opstarttijd
  5. Stralingshoek
  6. Robuust
  7. Sfeer en Kleur
  8. Internet en Domotica (Smart Home)
  9. De korte Samenvatting

Energiebesparing

De lage Wattages van LED verlichting zorgen ervoor dat er bespaard word op energiekosten. Ondanks de lage Wattages is LED verlichting er toch toe in staat om dezelfde hoeveelheid lumen en dezelfde vertrouwde licht temperatuur te produceren ten opzichte van gloeilampen of spaarlampen. De besparingen die LED verlichting opleveren kunnen oplopen tot wel 90% afhankelijk van het type verlichting. Bij vervanging van gloei- of halogeenlampen liggen deze besparings percentages rond de 80 à 90%. Terwijl de besparing bij vervanging van tl-buizen eerder rond de 40 à 50% uitkomt.

Efficientie

De grootste reden dat LED lampen zo goed presteren met een laag wattage komt doordat ze electriciteit zeer efficiënt omzetten in licht. Traditionele verlichting, zoals gloeilampen en halogeenlampen, produceren veel warmte als bijproduct. LED verlichting heeft hier veel minder last van. Vergis je echter niet, LED verlichting produceert wel degelijk warmte. De grote LED lampen met veel vermogen hebben daarom ook vaak een grote metalen behuizing (heatsink) om deze warmte af te voeren. Wanneer de individuele LED-chips (diodes) namelijk te warm worden of de warmte niet goed afgevoerd word, heeft dit invloed op de levensduur van de LED-chips.

Levensduur

Het andere grote voordeel van LED verlichting is de levensduur. LED verlichting gaat gemiddeld 3 à 4 keer zo lang mee ten opzichte van traditionele verlichting. Ter vergelijking, een gloeilamp heeft zo’n 1000 branduren, halogeen ongeveer 3000 branduren, spaarlampen zitten rond de 10.000 branduren en tl-buizen gaan kapot na 30.000 tot 35.000 branduren. LED verlichting daarentegen gaat tot wel 50.000 branduren mee. Dit is een aanzienlijk verschil. Dankzij het verschil in levensduur is het niet meer nodig om regelmatig lampen te vervangenen hoeft u dus minder vaak lampen te kopen.

Opstarttijd

Je kent het vast wel, spaarlampen, je doet ze aan en het duurt om en nabij de minuut voordat je echt goed kunt zien waar je mee bezig bent. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat er geen spaarlampen hangen in ruimtes waar je maar heel even bent, bijvoorbeeld het toilet. Hoewel dit bij spaarlampen heel erg opvalt, hebben gloeilampen en tl-buizen hier ook last van. LED verlichting niet, LED verlichting brand direct op vol vermogen en er is dus geen vervelende opstarttijd nodig.

Stralingshoek

De stralingshoek van LED verlichting is kleiner dan dat van traditionele verlichting, dit komt door het ontwerp van de LED chips. De kleinere stralingshoek zorgt ervoor dat het licht beter gefocust is op het doel, hierdoor is minder vermogen nodig om het doel toch goed te verlichten. De meeste traditionele verlichtingsarmaturen maken om deze reden gebruik van reflecterende kappen. Deze kappen proberen het anders verloren licht toch nog een beetje te focussen. Ondanks dit gaat er toch energie verloren, met elke reflectie neemt de lichtsterkte namelijk af.

Illustratie stralingshoek (rode lijn) LED tegenover een gloei/spaarlamp

Robuust

Kwalitatief goede LED lampen zijn zeer stevig. De meeste conventionele verlichting, zoals gloeilampen, hebben over een glazen behuizing die vrij slecht tegen een stootje kan. Een halogeen lamp kun je met de vingers zelfs beter helemaal niet aanraken. LED verlichting heeft een stevigere behuizing van plastic in combinatie met aluminium. LED verlichting gaat dus niet zo snel kapot als u er per ongeluk tegenaan stoot of laat vallen.

Internet en Domotica (Smart Home)

Domotica en het Internet of Things (IoT) zijn erg in opkomst op dit moment. Verlichting kan hier ook onderdeel van zijn. Bijvoorbeeld lampen die de zonsopgang nabootsen op het moment dat de wekker zou moeten gaan om meer ontspannen te ontwaken. Maar ook sfeerverlichting die tegen de avond automatisch een warmere temperatuur aanneemt. Met slimme LED verlichting zijn deze mogelijkheden binnen handbereik. Alle techniek die hiervoor nodig is kan namelijk worden ingebouwd in de lamp zelf. Er is dus geen op- of inbouw apparatuur meer nodig, gewoon simpel weg de ‘domme’ lamp vervangen voor een slimme is vaak voldoende.

Sfeer en Kleur

Hoewel sommige mensen bij LED verlichting nog steeds denken aan de ‘kille’ 6000K verlichting, is het veel meer dan dat. LED verlichting kunnen alle kleuren en kleur temperaturen uit het zichtbare licht spectrum weergeven. Daarnaast ook een deel van het onzichtbare licht, denk aan televisie afstandsbedieningen. Dankzij deze flexibiliteit in licht weergave is LED verlichting ook uitermate geschikt als sfeer of feest verlichting. Het is namelijk heel goed mogelijk om het warme sfeervolle licht van de traditionele gloeilamp na te bootsen met slechts een fractie van het energieverbruik. Gekleurde verlichting is ook een optie bij LED verlichting hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld uw huis of een aantal bomen in een bepaalde kleur te verlichten.

Voorbeeld van RGB verlichting bij Actief Twente

De korte samenvatting van de voordelen van LED

LED verlichting bespaart energie, minder energiekosten soms wel tot 80%. LED heeft een hogere efficiëntie, dit betekent dat LED’s de gebruikte energie beter omzetten in licht, met als resultaat minder warmteontwikkeling. Ook hebben LED lampen een langere levensduur, in de meeste gevallen gaan LED lampen wel 3 à 4 keer zo lang mee. Dit betekend minder vervangingen en minder vaak het keukentrapje op. Er is bij LED verlichting geen opstarttijd, dit houdt in dat de lamp direct op volle capaciteit licht geeft, anders dan bijvoorbeeld de spaarlamp.

Led lampen hebben een kleinere stralingshoek, hierdoor gaat er minder licht verloren door dat het ergens heen schijnt waar het niet hoeft te zijn. De LED lampen zelf zijn ook robuuster dan andere lampen, voornamelijk door het gebruik van plastic en aluminium. Verder zijn LED lampen overal toepasbaar, ze zijn heel veelzijdig qua lichtkleur en er zijn mogelijkheden om ze aan te sluiten op automatiserings apps en systemen.

Betaalmethoden: Ideal betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Creditcard betaalmogelijkheid Paypal betaalmogelijkheid Bancontact betaalmogelijkheid KBC/CBC betaalmogelijkheid Belfius Direct betaalmogelijkheid ING Home'Pay betaalmogelijkheid Klarna Pay later betaalmogelijkheid Bankoverschrijving betaalmogelijkheid
Bezorging: DHL bezorging Post NL bezorging DPD bezorging