Hoe kan ik LED verlichting recyclen?

22-12-2023

LED verlichting recyclen? Maar dit gaat toch heel lang mee? Dat klopt, Maar ook LED lampen gaan ooit een keer stuk. Dat betekend dat je de led lampen moet gaan recyclen, maar de vraag is, hoe kan je LED verlichting recyclen? Dat leggen we je haarfijn uit in deze blog! Het is misschien wel leuk om te weten uit welke componenten een led lamp gemaakt is en welke componenten het vaak eerste stuk gaan.

Waar zijn LED lampen van gemaakt?

LED-chips: De Ware Lichtbrengers

Het hart van elke LED-lamp is de LED-chip. Deze kleine halfgeleider zet elektrische energie om in licht. De keuze van de type LED-chip bepaalt de kleurtemperatuur en de helderheid van het licht dat de lamp produceert. Geavanceerde LED-chips kunnen ook zorgen voor een uitstekende kleurweergave, waardoor de verlichte ruimte levendiger wordt. Dit heeft te maken met CRI-Waarde, hierover hebben wij een aparte blog geschreven waar dit specifiek wordt uitgelegd.

Printplaat (PCB): Het platform voor de LED chipsPrintplaat PCB van led lamp

De printplaat is het platform waarop de LED-chips worden gemonteerd. Het fungeert als de drager van elektrische stroom en zorgt voor de juiste distributie van energie naar de LED’s. Hoogwaardige PCB’s verbeteren de warmteafvoer, wat de levensduur en efficiëntie van de LED-verlichting ten goede komt. De LEDjes worden op de printplaat gesoldeerd, dit gebeurd natuurlijk machinaal in een fabriek.

Koelsysteem: Houdt de Hitte Onder Controle

Om optimale prestaties te garanderen, moeten LED-lampen hun warmte efficiënt afvoeren. Koellichamen, koelvinnen of ventilatoren zijn vaak ingebouwd om oververhitting te voorkomen. Een effectief koelsysteem verlengt niet alleen de levensduur van de LED-verlichting, maar behoudt ook de lichtkwaliteit. Want naar mate de levensduur vordert van een LED-lamp zal de lichtsterkte afnemen, ook van een dure LED lamp. Echter de snelheid daarvan is een stuk minder dan goedkope led verlichting.

Behuizing: Bescherming en Esthetiek

De behuizing van een LED-lamp biedt niet alleen bescherming aan de interne componenten maar draagt ook bij aan het esthetische aspect. Materialen variëren van plastic tot aluminium, afhankelijk van de toepassing. Een robuuste behuizing beschermt tegen stof en vocht, waardoor LED-verlichting geschikt is voor diverse omgevingen.

Driver: Het Brein Achter de Operatie

De driver, ook wel bekend als de voedingseenheid, regelt de hoeveelheid stroom die naar de LED’s gaat. Het zorgt voor een constante stroom, wat essentieel is voor de stabiele werking van de LED-verlichting. Drivers dragen bij aan de energie-efficiëntie en helpen de levensduur van de lamp te verlengen.

Dus een prijs van een LED lamp is afhankelijk van de kwaliteit van alle bovenstaande componenten, hoe beter de componenten, hoe langer de levensduur, hoe beter de lichtopbrengst en kleurweergave, hoe duurder de lamp in aanschaf is.

Waardoor gaat een LED-lamp stuk?

Er zijn meerdere oorzaken waardoor een LED lichtbron kapot kan gaan. Hieronder hebben we voor je uitgewerkt welke oorzaken het meest voorkomen.

LED Driver – De motor achter de lichtbron:LED trapverlichting - wandlamp inbouw rond - Wit - Ø60mm - 3Watt - 3000K - inclusief driver

De LED-driver, verantwoordelijk voor het reguleren van de stroomtoevoer naar de LED’s, kan soms defect raken. Overbelasting, spanningspieken of fabricagefouten kunnen leiden tot problemen met de driver, wat resulteert in verminderde prestaties of zelfs uitval van de LED-lamp.

Oververhitting van de LED’s:

Ondanks de efficiënte warmteafvoermechanismen in moderne LED-lampen, kan oververhitting nog steeds optreden. Dit kan de levensduur van de LED-chips verkorten en leiden tot kleurverschuivingen of flikkeringen. Een slechte ventilatie of een gebrekkig koelsysteem kunnen bijdragen aan dit probleem. Dus ben je bijvoorbeeld van plan op LED-strips te kopen? Zorg er altijd voor de deze in een aluminium led strip profiel worden verwerkt. Dit zorgt voor een goede warmteafvoer waardoor de levensduur een stuk langer is.

Slechte behuizing van een lamp:

Een goede behuizing bij een led lamp is ook erg belangrijk. Is de behuizing van plastic? Dit koelt de gehele lichtbron een stuk slechter dan wanneer LED verlichting gemaakt is van aluminium. In plastic geleid de warmte een stuk slechter dan aluminium. Hierdoor hebben alle componenten in de LED lamp last van de warmte. Hierdoor is de levensduur van een plastic lamp vaak een stuk lager.

LED-Chip Degradatie:

Hoewel LED’s bekend staan om hun lange levensduur, kunnen ze na verloop van tijd hun helderheid verliezen. Deze geleidelijke degradatie kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder hoge temperaturen, constante blootstelling aan stroompieken of eenvoudige slijtage.

Elektrische problemen, schommeling in voltages op de netspanning.

Instabiele spanning op het elektriciteitsnetwerk kan schade veroorzaken aan een LED lamp. Deze zijn geschikt tot een bepaalde voltage, wanneer die voltages daarboven komen kan de lamp schade oplopen of in het ergste geval doorbranden. Deze piekspanningen op het netstroom wordt veelal door zonnepanelen veroorzaakt. Door dat LED al ontbrand bij héél iets stroom, reageert de lamp daar op deze spanning wijzigen.

Waar kan ik de lamp inleveren voor recycling? Wecycle inleverbak

Het is geweldig dat je geïnteresseerd bent in het juist recyclen van LED-lampen. In Nederland is Wecycle een bekende organisatie die verantwoordelijk is voor het inzamelen en recyclen van elektronisch afval, waaronder ook LED-lampen. Hier zijn enkele plaatsen waar je jouw LED-lampen kunt inleveren voor recycling:

1. Supermarkten en Elektronicawinkels: Veel grote supermarktketens en elektronicawinkels hebben inzamelingspunten voor elektronisch afval, waaronder LED-lampen. Kijk uit naar speciale bakken of containers bij de ingang van de winkels.
  2. Gemeentelijke Afvalinzamelpunten: Lokale milieu straten of afvalinzamelpunten van gemeenten accepteren vaak elektronisch afval. Hier kun je LED-lampen en andere kleine elektronische apparaten veilig achterlaten voor recycling.
  3. Specifieke Inzamelpunten: Sommige gemeenten hebben specifieke inzamelpunten voor elektronisch afval, waar je LED-lampen kunt deponeren. Deze punten kunnen zich bijvoorbeeld bevinden op parkeerplaatsen of andere goed bereikbare locaties.
  4. Wecycle Inzamelpunten: Wecycle heeft een netwerk van inzamelpunten verspreid over Nederland. Deze punten zijn te vinden bij diverse winkels en bedrijven die elektronisch afval accepteren. Raadpleeg de Wecycle-website voor de exacte locaties.
  5. Online Winkels: Sommige online winkels bieden ook de mogelijkheid om elektronisch afval, waaronder LED-lampen, gratis terug te sturen voor recycling wanneer je een nieuw product koopt.

Vergeet niet om de LED-lampen goed te scheiden van ander afval en, indien mogelijk, de instructies van het inzamelpunt op te volgen. Door dit te doen, draag je bij aan een duurzamere omgang met elektronisch afval en help je bij het bevorderen van recyclingpraktijken.

Wat doet wecycle nadat ik mijn lamp heb ingeleverd?
Wecycle gaat deze producten uit elkaar halen en de componenten apart afvoeren naar bedrijven die deze componenten weer vermalen. het vermalen afval wordt weer naar fabrieken gestuurd waar het wordt omgesmolten tot een nieuwe grondstof. Daarmee kunnen producenten het weer gebruiken voor in nieuwe producten.

Op zoek naar nieuwe LED verlichting?

LedLoket is dé specialist in LED verlichting. We hebben een ruim assortiment met led lampen en andere soorten verlichtingsartikelen. Wanneer je op zoek bent naar nieuwe verlichting, kijk dan gerust in ons assortiment. Wanneer je advies nodig hebt kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. We helpen je graag!

Bekijk ons assortiment:

LED Bouwlamp - Floodlight - Basic serie - 100 Watt - Zwart - Vooraanzicht LED Inbouwspot MIRAN - 6 Watt - lage inbouwhoogte- Dimbaar - 68mm - kantelbaar - zwart - rond 2 LED Filament lamp - dimbaar - 3,8W - A60 - E27 - 2100K - vooraanzicht 12 volt wandlamp cube - zwart - dimbaar - stralingshoek instelbaar - vierkant - vooraanzicht
Bekijk alle LED Bouwlampen Bekijk alle Inbouwspots Bekijk alle LED lampen Bekijk alle wandlampen

LED Zaklamp 20 watt - Oplaadbaar - 4000 Lumen - 6500K - Daglicht - vooraanzicht Opbouwspot zwart - kantelbaar - rond - 96 x 125mm - dimbaar Moderne Hanglamp | Zwart | 3 x GU10 | 4 x E27 | Rechthoek LED Plafondlamp rond - 18 watt - Mat chrome - IP20 - 4000K (naturel wit) - voorkant
Bekijk alle LED zaklampen Bekijk alle opbouwspots Bekijk alle Hanglampen Bekijk alle Plafondlampen